18 Mayıs 2016 Çarşamba

Alaska gezi rehberi







Alaska ziyareti için en doğru zaman ve coğrafik özellikler:

Into the Wild , Proposal(Sitkada geçiyor) filmlerini izleyen gezgin ruhluları buraya davet edelim ... Buyrun efendim.









Skagway Juneau üzerindeki minik girintinin en sonunda ve 1 saat minik uçakla ve ya botla 4 saat civarı


Öncelikle Alaska , bir çoğunun sandığı gibi buzul kütlelerin suda yüzdüğü yer değil. Genellikle Güney Kutbu ile karıştırılır. Alaska deyince aklınızda İskandinavya coğrafi özellikleri canlanmalı. Özellikle turizmin yaygın olduğu güney bölgeleri...  Ketchikan - Juneau ve Skagway yolcu gemilerinin durakladığı turistik şehirler en popüler yerlerdir. Ketchikan dünya somon başkentidir. Ben de Skagway'de  6 ay bir kuyumcu dükkanında WAT yapmış biri olarak dilim döndüğünce size buraları anlatmaya çalışacağım. Burası için en ideal tur zamanı Mayıs sonu ile Eylül ortası olmalı. Zira hava 22:30 gibi kararır ve ciddi soğuk yoktur sadece yağmur yağabilir sürekli ve rüzgarlı olabilir ama kara kış değil biraz dikkat edilirse bu aylarda bir Ankara soğuğu dahi yoktur.Bu bölgede sık deprem olur ama endişelenecek bir durum yoktur.

Nasıl bir yerdir, Ulaşım sorun mudur?:

Burası zamanında Ruslardan satın alınmış (1867'de 7,2 Milyon Dolar) , yer altı ve yer üstü kaynakları ile dünyada en ilgi çekici yerlerin başındadır. 800 kişilik kasabada 40 tane kuyumcu görürsünüz zira en büyük ve tek gelir turizmdir. Kruvazör gemiler limana yanaştı mı nüfus bir anda 10000 olabilir. Ulaşım konusunda genelde uçaklar Seattle üzerinden Juneau'ya gelir. Burada küçük pırpır uçaklara biner diğer illere gidebilirsiniz ki acayip bir tecrübe ya da feribotla 5 saat yolculukla Skagway'e ya da Ketchikana gidebilirsiniz.Ulaşım Alaska'da sıkıntı değildir. Alaska ABD'nin en büyük eyaletidir yüz ölçümü olarak aynı zamanda en yüksek maaş ödeyen eyaletidir. Alkol tüketme yaşı 21'dir.Size keyfi olarak Drug Store'da kimlik sormaları muhtemeldir. Sebzenin etten pahalı olduğu yerdir. Bir sipariş verirsiniz 20 gün minimum kargoyu beklersiniz ve bu da alay konusu olur çoğu zaman. Kanada sınırındadır gene de ABD vizesi Kanada'ya girişte geçerli değildir.



Ne yapılır ?

Öncelikle doğaya kendinizi bırakın. Sahile gidin fokların somonları yiyişini canlı izleyin. Gür ormanlarda yürüyüş yapın. Ayı ile karşılaşırsanız ne yapılmalı öğrenmek de önemli tabi .Göllerde balık tutun, Jogging yapın, gökyüzünde kartalların dansını izleyin. Skagway'de White Pass trenine binin ve Yukon bölgesinde Kanadaya(vizesiz tren için) tur yapın.2010 yılında 40$ idi fiyat.2-3 saat sürüyor. Bu tren durmadan gidiyor ve geri geliyor. Ormanların arasından nehirlerin üzerinden vs. Ben cehalet dönemine denk geldiği için gitmedim. Kendimi asla affetmeyeceğim bu konuda. Bol bol somon yiyin , bir çok marketlerde kurutulmuş somonlar vardır alın valizinize getirin sevdiklerinize. Totem Alaskada çok meşhurdur bir çok totem maketi mevcuttur alınız.
Alaska biraz pahalıdır çünkü Alaska'ya ürünlerin temini zahmetlidir ve gemi ile olur. Muhakkak küçük uçaklarla düşme korkusu yaşayarak seyahat edin 8 kişilik olanlardan. Çok paranız varsa helikopter turu sizi buzullara götürüyor dağlara ve orada kızak köpekleri sizi bekliyor. Zipline Alaskada çok meşhur muhakkak tecrübe edin. Nehirde elinde süzgeçle altın çıkarmaya çalışanlara da hayretle bakabilirsiniz zira o soğuk suda bulacağı altının,zaturre masrafını karşılayıp karşılamayacağı meçhuldür.

Skagway'de özellikle 2.3.caddedeki kafelere uğrayın. Zaten 10 cadde turistik daha sonraki caddeler yerel insanların yaşadığı yerler. 10.caddede 6 ay kaldım.Alaska Shirt Company çok iyi bir hediyelik eşya dükkanı ve fiyatlar uygun. Western tarzı Red Onion Saloon'da bir bira için. Sarı otobüslerle bir şehir turu atabilirsiniz sizi çok güzel doğal yerlere götürüyor bayan kovboy konseptli sürücüler.
2.caddede Starbucks var o mağazada çalışmıştım. Tren garının karşısı. Yarısı kuyumcudur. İnternet ihtiyacı olanlar için Şehir Kütüphanesinde 30 dakika ücretsiz İnternet sunuluyor. 3.caddede moneygram ve internet cafe var ihtiyaç durumlarında kullanılabilir. Burada pansiyon adı altında bireysel olarak evini kiralayanlar da var . İlk iş günüm için gece gelip sokakta yatmıştım. Ertesi gün kahraman ilan edildim ayılardan korkmayan Türk diye. Ama benim rengin atışını görmek lazımdı.


Hoşçakalın bir sonraki yazımda sizlere Karayipler St.Thomas ve Puerto Rico üzerine yazımı paylaşacağım.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder